« terug naar vorige pagina

Doktersverklaringen

Uitleg over een medische- of doktersverklaring

Wij krijgen regelmatig het verzoek om een medische verklaring af te geven voor de school, het werk, de sportclub en dergelijke. In Nederland is het de huisarts echter niet toegestaan een dergelijke verklaring af te geven.

Volgens de ‘Richtlijn inzake het omgaan met medische gegevens’, uitgegeven door de KNMG, is de behandelend arts niet de aangewezen persoon hiervoor. De huisarts is niet altijd op de hoogte van de juiste criteria die door een medisch adviseur gebruikt worden om een geneeskundige verklaring te beoordelen.

De huisarts heeft als behandelend arts een vertrouwensrelatie met zijn/haar patiënt en wordt niet als objectief gezien. Daarbij zou het de vertrouwensrelatie kunnen schaden indien het uiteindelijke oordeel niet gunstig voor de patiënt uitpakt.

Met uw schriftelijke toestemming mag een keuringsarts, verzekering of overheidsinstantie altijd gegevens bij ons opvragen, wij zijn uiteraard altijd bereid deze feitelijke vragen te beantwoorden.

Kijk op deze website voor een wegwijzer voor zorg en ondersteuning. Klik hier om het ‘weigeringsbriefje’ van de KNMG te downloaden, dit kunt u eventueel ook een werkgever of de sportclub laten zien.